Як стати тімлідом в IT: 6 якостей ідеального лідера

Ваше завдання — навчити його мислити стратегічно, бачити великий план та пояснювати усі «чому» своїй майбутній команді. Сильний керівник може з будь-якої команди зробити зірок розробки, а от поганий тімлід може розвалити чудовий колектив. Тож завдання лідера команди — турбота про колектив, підтримка морального вакансія Team Lead WordPress духу та інтересу підлеглих до роботи й розвитку. Володіючи технічними знаннями, він організовує та координує дії команди, мотивує та контролює всі етапи розробки продукту. Саме на нього лягає відповідальність за відсутність багів і саме він створює ефективні практики, що поліпшують роботу команди.

team lead як ним стати

Чим рекрутер відрізняється від HR, які обов’язки має, скільки заробляє, в чому знаходить натхнення? Та чому помилка рекрутера може вщент зіпсувати імідж компанії? Відповідають Мар’яна Болобан, Talent Acquisition Team Lead в Headway, та Маша Йовса, HR Business Partner в OBRIO.

ᐉ Хто такий Team Lead і як їм стати: особливості професії

Кожна людина — індивідуум і потребує індивідуального підходу. Особливо у ІТ, де кожен може завжди грюкнути дверима і змінити роботу без особливих проблем. В такій ситуації інколи буває складно працювати із людьми, які не витягують технічно, мають проблеми із мотивацією або софт-скілами. По-перше, року досвіду явно недостатньо, щоб самому веслувати проєкт, а саме це мені й доводилося робити. А тут ще додалися обов’язки з планування, делегування, репортингу, навчання, про які я до цього моменту взагалі не підозрював.

Проведення мітингів, де озвучуються потреби бізнесу — це теж дуже корисна практика. Наприклад, у нас було завдання автоматизувати певний процес, на мітингу розробник може зацікавитись такою можливістю та запропонувати свою участь. Кожна команда індивідуальна, і принципи менеджменту при цьому будуть залежати від специфіки діяльності або предметної області. Своєчасне виконання проєктів є одним з основних обов’язків будь-якого керівника.

Обговорюють зараз

Мрії та цілі перетворюються на задачі та підзадачі, побутова рутина — на ефективно побудовані процеси. Ця спеціальність розвиває логіку та структурне мислення, вчить критично дивитися на речі та цілитися на результат. Аби вирішити конфлікт, зовсім не обов’язково мати адміністративні інструменти. Якщо ви можете навести порядок у колективі шляхом дружньої спокійної бесіди — це безумовний плюс. В іншому разі слід концентруватися на прокачуванні комунікативних навичок. За даними соціологічного опитування, середній вік керівників проєктів — 28.

team lead як ним стати

Не намагайтеся самотужки врятувати світ розв’язати технічну проблему. Попри те, що у мережі багато інформації як про HR, так і рекрутинг, досі існують складнощі з розумінням різниці цих двох професій. Річ у тім, що у невеликих компаніях HR — це люди, які займаються всіма питаннями кадрів — від найму й адаптації до роботи з командою та її розвитком. У великих компаніях ці ролі розділені, а функції пошуку спеціалістів виокремлені в професію — рекрутер. Адже бізнес-результати будь-якої компанії залежать саме від вчасно знайдених талановитих людей, які працюють на своєму місці.

Перелік вимог для посади Junior бізнес-аналітик у різних компаніях може відрізнятися. Ця робота передбачає постійне навчання та саморозвиток. Моя суб’єктивна думка, але щось може бути цікаве в роботі делівері менеджера? Однак, хочеться зауважити, що компанія не має очікувати від розробників, що він/ вона гарантовано стане тимлідом після певного успішного періоду співпраці.

Дорожня карта розвитку до позиції тимліда

ІТ-команди складаються із різнопрофільних фахівців, які мають різні здібності, різні риси характеру, різні обов’язки. Без координації дій кожного співробітника з іншими членами команди важко досягти високих результатів. Посада тімліда є однією із найбільш популярних у ІТ-індустрії, і попит на таких фахівців буде завжди, адже хороших тімлідів менше, ніж хороших розробників. Ця посада є актуальною для різних видів інженерних команд у сфері Software (програмістів, девопсів, тестувальників та інших). Звісно, якщо ПЗ буде недосконалим, не відповідатиме вимогам клієнта, або буде працювати зі збоями, усю відповідальність несе Team Lead. Тому ця робота вимагає повної віддачі та глибокого знання справи.

Методологія DevOps спрямована на забезпечення ефективної взаємодії розробників та кінцевих користувачів продукту та оптимізацію всіх процесів життєвого циклу ПЗ. На старті кар’єри Product Manager мені дуже допомогли знання в аналітиці (робота з даними в Python, SQL, Google Sheets), вміння працювати в команді, мультизадачність і тайм-менеджмент. https://wizardsdev.com/ Також слід розуміти, що адміністративна робота передбачає багато стресових ситуацій. Тому треба розвивати спокійний, філософський погляд на життя. Крім того, тімлід повинен мотивувати членів команди до кращої та самовідданої праці. Це робиться шляхом премій, заохочень та прямого просування по кар’єрних сходах.

Чим бізнес-аналітик відрізняється від менеджера проєктів

Genesis організовує низку безкоштовних заходів, у яких рекрутери-початківці можуть взяти участь. IT-рекрутер має розуміти, як працює проєкт, на який він шукає людей, які технології там використовуються, і вміти пояснити це кандидату. Він має відрізняти фронтенд від бекенду, розуміти ринок, які є компанії, проблеми й тренди, що таке аутсорс, що таке аутстаф. З іншого боку, рекрутер не оцінює технічні знання кандидата, його завдання — поспілкуватися з людиною, вивчити її профіль і досвід та оцінити, наскільки вона підходить команді. Твій шлях починається з моменту, як ти проходиш інтерв’ю, а потім й випробувальний термін.

  • Спілкується зі співробітниками, допомагає їм вирішити особисті і робочі питання.
  • А бізнес-аналітик фокусується на аналізі бізнес-процесів, виявленні потреб і описі вимог (не будемо перераховувати все, написане в попередніх пунктах).
  • Війна – це завжди величезний виклик, зокрема для органів місцевого самоврядування.
  • Ознайомитися зі списком технологій та інструментів можна за цим посиланням.
  • Сучасний ринок праці у сфері аналітики даних лише формується.

І коли я вступив до Львівського державного університету фізичної культури (так, я фізрук 😀), я вже жив із думкою, що після закінчення піду працювати системним адміністратором. Під час навчання історія з IT тільки поглиблювалася — я допомагав із налаштуванням мережі в університеті та гуртожитку, за будь-яких питань чи проблем всі завжди йшли до мене. Визначення пріоритетів та оцінка часу займає в роботі лідера щонайменше 50% часу. Коли вас запитують про естімейти, намагайтесь бути чесними і не відповідати завжди те, що від вас хочуть почути. Якщо бізнес хоче, щоб ви зробили щось швидше, — продовжуйте стояти на своєму (інакше вам доведеться довго виправдовуватись, якщо команда не впорається).

Керування людьми можна порівняти з прогулянкою тонким льодом — треба розуміти, коли натиснути на учасника проєкту, де виявити емпатію, а коли варто попрощатися з працівником. Є достатньо можливостей, які люди або не хочуть бачити або не мають достатнього досвіду чи впевненості, щоб ними скористатися. Визначте, з якою проблемою борються ваші колеги, а потім спробуйте її вирішити. Сучасний ринок праці у сфері аналітики даних лише формується. Проте вже зараз можна виокремити певні бажані вміння, до яких має прагнути data-аналітик.

Якщо жертви у вигляді власного часу або комфорту викликають у вас почуття несправедливості й ви до них не готові, тоді роль тімліда не зробить вас щасливими. Цей експеримент показав, що навіть в IT-індустрії команди без лідерів не можуть ефективно працювати. Завдяки цим дослідженням в Google сформулювали 10 необхідних рис хорошого менеджера, які згодом допомогли поліпшити показники плинності та задоволеності співробітників всередині компанії.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *